resepi kali ini adalah UNGKEP hati/pedal/kaki ayam...selalunya kalau rewang ditempat mak uda dulu dan masih lagi dipraktikkan sehingga kini kalau kenduri kendara besar seperti kenduri kawin ke kenduri berkhatan ke atau sekecil2 kenduri doa selamat...lebihan atau innerpart ayam atau kadangkala lembu pun diaorang akan wat resepi yang begini...
tidak pedas dan sesuai dimakan oleh kanak2 sekalipun....
semalam Muslimat tempat tinggal mak uda wat Iftar Ramadhan...jadi lebihan hatipedal dan kaki tu Kak Roy potong kecik and mak uda wat rempah untuk UNGKEP ni...cuma tak boh santan jer...kalau nak boleh juga cuma hidangan hari tu berasaskan santan jadi yang ini tak diboh santan....reduce kolestrol lah kunun...
semalam sedari 8.30am sehingga asar...mak uda rewang di majsid menyediakan juada berbuka puasa dan tapau untuk muslimah bch....penat badan ni...tapi alhamdulillah hidangan semuanya sedap2 belaka...termasuk dengan UNGKEP ni yang masing2 tak sabar nak merasa masa berbuka...maklum je lah hidangan kira eksotik...
rupa dan color mmeng lah tak berapa elok coz guna kunyit fresh ni tau....tapi rasa insyaallah sesuai gak untuk orang yang berpantang....
UNGKEP
1 kg hati/pedal ayam atau leh guna hati lembu
1/2 kg bawang merah/besar kisar
10 ulas bawang putih
2 camb halia kisar
5 btg serai kisar
3 inci lengkuas kisar
1 camb lada hitam kisar
bahan untuk disangrai:-
3 camb ketumbar
1 camb jintan manis
1 camb jintan putih
(kesemuanya dikisar halus kering)
air asam jawa/asam keping
sedikit santan (jika suka)
cili api (tabur)
aturan:-
1. potong kecil2 hati/pedal ayam atau hati lembu. celur sebentar dan toskan.
2. perapkan dengan bahan2 yang dikisar. dan biarkan selama 1 jam
3. panaskan sedikit minyak dan tuang kesemua kedalam kuali/periuk dan didihkan sehingga sejat air.
4. apabila sudah sejat skit airnya masukkan santan dan tabur cili api dan suaikan rasa...
selamat mencuba .....
ASSALAMUALAIKUM....
inilah hidangan Iftar Ramadhan yang dibuat semalam...alhamdulillah semuanya sedap belaka....
No comments:
Post a Comment