wajanbawon
kalau orang utara sayur keladi ni di makan dengan nasi ulam...tapi kita hentam je lah makan ngan nasi putih je...sedap gak lagi2 ada ikan masin gelama atau tenggiri masam curah asam limau potong bawang dan cili api skit...perghhhh....nak pose ni elok gak wat awal2...
tanpa membuang masa ku turunkan resepi untuk dikongsi bersama
1 ikat batang keladi (kalau ada keladi lagi bagus)
- dibuang salutnya begitu juga keladi dipotong agak besar dan
di celur...rebus dulu keladi sehingga lembut barulah masuk
batang keladi...cuci dan ketepikan
bahan kisar
10 cili kering dikisar
2 labu bawang besar
1 camt lada hitam
2 camb udang kering kisar
2 inci belacan
*segenggam udang basah (buang kulit)
kisar kesemua bahan kecuali udang basah kisar sekejap je kemudian bersama bahan kisar tadi...jgn halus sangat
4-5 asam keping sederhana
2 pokok daun kesum
1 kuntum bunga kantan potong 2
garam, gula
- bahan kisar di rebus sehingga menggelegak...
- masukkan batang keladi dan ubinya biarkan gelegak sebentar
- masukkan asam keping, bunga kantan daun kesum dan garam
- rasa garam gula
selamat mencuba
ni baru lawan dia.........
assalamualaikum semuga bertemu dilain resepi yang mudah2...
|
No comments:
Post a Comment