Friday, 21 September 2012

SAMBAL TAUCU NGAN PUCUK UBI REBUS



رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ
Maksudnya : "Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, dan matikanlah kami dalam keadaan Islam (berserah bulat-bulat kepadaMu)"
(Al-A'raf : 126)

 


ASSALAMUALAIKUM...

salam hari minggu...tak nak masak bagai2 hari ini cuma yang ringkas tapi mmg menyelerakan... ini resepi zaman dulu2... arwah bapak kata resepi zaman jepun...he3... teringat arwah AL FATIHAH... rindu kat dia sangat2... sayang bapak!!!
ng
sambal taucu ni kalau dilawankan ngan pucuk ubi rebus mmg kena...pas tu goreng ikan kembung..tak yah lauk bagai dah cukup tu...tapi kalau ada anak kecil kenalah goreng dan buat lauk lain.


mmg menyelerakan apalagi kalau dah lepas2 open house sana sini...

bahan-bahannya

10 cili api merah/hijau
2 cili merah
1 cili hijau besar
1 labu bawang besar
sedikit ikan bilis
1/2 inci halia
1 camb taucu
air asam jawa
gula

aturan

hiris bawang, cili api, cili merah, halia dan cili hijau....ketepikan.
panaskan sedikit minyak dan goreng ikan bilis hingga garing ketepikan
masukkan pula bawang dan tumis sehingga layu skit kemudian masukkan semua jenis cili... tumis sekejap dan masukkan taucu tadi dan akhir sekali air asam jawa dan gula sebagai perasa.  garam tak payah kerana taucu dah cukup masin tapi kalau basuh taucu tu boleh lah boh garam skit.

seeloknya kuahnya pekat skit.

celur pucuk ubi bersama skit garam....
siap untuk dihidang


mencuba dan menjamu selera

ILMU INI ILMU ALLAH TIDAK ADA NILAI JUAL BELI
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

Thursday, 20 September 2012

HOMEMADE BURGER


Doa Kebahagian Dunia & Akhirat


رَبَّنَا ءَاتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Maksudnya : "Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka"
(Al-Baqarah : 201)


Assalamualaikum

semuga hari ini sihat sejahtera dan dalam lindungan ALLAH SUBHANAHUWATAALAH.


Entri hari ini HOMEMADE BURGER  dapat resepi dari buku masakan yang dihadiahkan oleh kakak .. siap tulis tu "untuk adik ku semuga rajin2 memasak" he3... kelakar lah plak kata2 perangsang dari dia.. apapun terimakasih kerana menghadiahkan buka masakan dari salah sorang chef wanita terkenal di Malaysia ni.
Anak mak uda yang beria2 benar soh share resepi ni... mak uda ajar dia kerana nampaknya minatnya pada bidang culinary ni boleh tahan lah jugak... berangan nak jadi CHEF bila dewasa nnt.. tak pe lah apapun bidang yang diceburi harapan agar dia berjaya dunia dan akhirat.

dia buat sendiri tu... cuma burger nya yang mak uda buat...seterusnya disudahkannya..dapat dalam 6
 - 8 ketul burger gak dengan 400 gm daging cincang beli disupermarket .. beli yang kisar fresh tu bukan dalam roll.. lebih juicy dan sedap.  kalau nak mudah beli banyak dan buat lebih skit leh dibekukan dalam bekas kecil2 jadi tak yah nak bersusahpayah lagi.. bila rasa nak makan burger dah ada daging siap ...


BAHAN-BAHAN
6-8 keping burger saiz sedang

400 gm daging cincang (beli yang fresh lebih sedap)
110 gm serbuk roti (dalam 2 genggam penoh)
1 biji bawang besar cincang
2 ulas bawang putih cincang
1 biji telor
1/2 camb kicap manis
serbuk lada hitam dan garam
1 camb rempah pizza ( mak uda tambah sendiri)

roti burger
salad
cheese
butter spread
mayo
tomato

masukkan semua bahan, gaul rata dan bulatkan dan simpan dalam petisejuk dalam 1 2 jam sebelum dimasak.
panaskan sedikit butter atau minyak masak dan leper2kan burger tadi 
masak api kecil sehingga masak..jgn terlalu garing kerana sebenarnya tak perlu lama sgt pun.  ketepikan untuk penyediaan roti dan bahan salad.
dengan kuali / pan tadi gunakan untuk membakar sedikit roti burger yang telah disapu sedikit butter.
buat lah burger tu macam biasa ngan lapisan cheese dan salad dan daging burger tadi dan perasakan dengan mayo dan sos cili serta sedikit mustard.  


selamat mencuba... mmg sedap dan juicy sekali... 

ILMU INI ILMU ALLAH DAN TIDAK ADA NILAI JUAL BELI..







Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

PUDING ROTI MARBLE


Doa Kebahagian Dunia & Akhirat
 


رَبَّنَا ءَاتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Maksudnya : "Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka"
(Al-Baqarah : 201)

 


Assalamualaikum...
semuga semua nya sihat sejahtera... mak uda baru balik dari mesyuarat bulanan biro muslimah masjid.. hari ini mak uda cuba resepi baru...PUDING ROTI MARBLE


cantek sangat jalur2 dia... walaupun pada hakikatnya mak uda tak suka makan puding2 ni coz manis dan bersusu...tapi mmg dah minat nak mencuba...

mak uda bawa ke mesyuarat tadi untuk dimakan bersama2 ajk .. rasa puas dapat menggembirakan hati orang lain.  habis juga sebekas... muzani anak mak uda pun suka jugak...katanya sedap...he3...terimakasih kerana memberikan credit pada hasil pertama mama dia.


BAHAN-BAHAN

4 KEPING ROTI
2 BIJI TELOR
1/2 CAWAN SUSU PEKAT MANIS
170 ML SUSU CAIR (mak uda guna santan kotak)
10 GM SERBUK AGAR-AGAR (dalam resepi 8gm)
1/2 CAWAN GULA PASIR
2 CAMB MENTEGA (cairkan)
3 1/2 CAWAN AIR
2 CAMB SERBUK KOKO (choc emulco)
PEWARNA OREN
GARAM DAN ESEN VANILA (mak uda tambah sendiri)

ATURAN

1.  didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula dalam periuk sehingga mendidih

2.  blend roti, telor, susu pekat, santan dan air 1/2 cawan (baki air 3 1/2cawan)

3.  kemudian masukkan dalam periuk agar-agar tadi dah didihkan sebentar dan masukkan butter dan kacau
     sampai rata dan didih sedikit.

4.  bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan dengan warna pilihan.  Kacau cepat2 supaya sebati dan  
     tidak berketul-ketul.

5.  Tuang kedalam loyang secara berselang seli.  cepat2 supaya tidak beku.

6.  boleh disejukkan dalam fridge.


sgt cantik...laen kali mak uda nak boh dalam bekas kecik kemetot.. pas tu masa hidang letak satu2 sure nampak lagi jelitawan...

apapun selamat mencuba dan tidak lupa nak ucapkan terimakasih pada yang empunye resepi yang mak uda lupa amek dari blog mana...

ILMU INI ILMU ALLAH JADI TIDAK ADA NILAI JUAL BELI
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

Monday, 17 September 2012

RAYA RAYA RAYA

ASSALAMUALAIKUM...

dah sebulan kita berhariraya tapi macam dah jadi trend plak wat OPEN HOUSE sampai lepas hariraya pun masih lagi celebrate... tak kiralah dimana2 sekalipun khemah sana sini... asap sana sini... bau sedap sana sini...kalau dulu nak makan ketupat dan rendang setahun sekali tapi sekarang nak makan hari2 pun ada ...
dah tak jadi benda yang ditunggu2 plak kan...
apapun mmg dah jadi kebiasaan kita sekarang ni...

mak uda pun sibuk ngan OPEN HOUSE...dirumah rakan di rumah saudara ... macam2 jenis makanan dihidangkan dari tradisional sehinggalah ke western...
rendang ketupat laksa penang laksa johor nasi dagang spagetti nasi tomato semua nya ada dan masa ni lah rasanya ramai yang berbakat memasak rupanya...

agaknya hasil dari menyediakan juadah berbuka puasa masa ramadhan dulu...

hari ini mak uda ada majlis yang orang jawa panggil BANCAAN ..walaupun bunyinya kecil cuma small gadering ngan ahli keluarga sahaja tapi perjalanan majlis tu yang penting...

mak uda kena menyediakan juadah NASI AMBENG dan bawa ke rumah adk di shah alam untuk majlis AMBENG tu... mak dan kakak dari jb datang, abang dan keluarga datang dari Melaka, sepupu datang dari segamat dan kajang...


hajat adik mak uda nak wat ambeng sebanyak 6 unit/talam dengan sekor ayam/engkong... tapi mak uda goreng berempah je ayam.. dan buat 2 ekor untuk ayam semur...


nak wat NASI AMBENG ni 3 hari punya kerja... dari list down barang2 nak dibeli hingga ke pembelian dan  akhirnya hari masak...dari hari ahad dah wat preparation ngan kupas bawang, sediakan tempat dan bekas nak memasak dan tempat nak isi makanan... siap dulang yang dipinjam dari MASJID CAHAYA IMAN BCH... terimakasih kerana sudi pinjamkan dulang... siap mak tanya mana dapat dulang jenis ni cantik... nantilah kalau ada rezeki nak gak mak uda belikan untuk mak... bunyi nak lah tu...

di antara juadah2 yang disedikan oleh mak uda sepagian adalah AYAM SEMUR, MEE DAN MEE HOON AMBENG, TEMPE GORENG BEREMPAH, IKAN MASIN, AYAM GOLEK GORENG 6 EKOR, SAMBAL GORENG JAWA DAN SERUNDING ( kawan yang tolong buat, TQ hafiza buang)


sebelum majlis macam biasa mak mesti wat YASINAN iaitu bacaan YASIN dan TAHLIL RINGKAS...


selepas itu barulah MAKANNNNN.....BISSMILLAHIROHMANNIRROHIM....
SEMUGA DIBERKATI MAJLIS INI....


walaupun sekecilmana dan sebesar mana pun majlis yang diadakan yang penting adalah keikhlasan dalam menghadiri majlis tersebut... bukan juadah mewah yang dipinta tapi ukwah tu yang lebih utama

semuga adat dan kebiasaan yang begini dapat diteruskan dan dikongsi bersama generasi akan datang...

SALAM UKWAH DAN SEMUGA KETEMU DILAIN NUKILAN....
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali