Wednesday, 20 June 2012

KEK PISANG MUDAH

pisang mak bawak....
dah ranum sayang nak lempar ... mmg nak jadi cerita...aku gi ke pasar tani saja2 nak beli apa2 yang patut coz malas nak masak...mula2 tu teringin nak makan botok2 atau kawan2 di sini suka bebenor panggil botox2 he3...kira bahan wat awet muda (dah lambat kot)


mmg ilmu ni tak kenal batas masa...
kakak yang jual barang kampong ni masa aku beli ulam kat dia sempat tanya kerana masa tu aku nak cari pisang emas (suami pesan soh beli) tapi akak tu bagus punya dok simpan semua pisang katanya ada orang oder (bakery) pisang yang ranum...siap tanya i suka wat kek ke...dia nak ajar wat kek pisang mudah dan gerenti plak akak ni kata mesti jadi dan sedap...


MEMANG SEDAPPPP LEMBUT LEMAK....


ada yang aku tambah bahan tidaklah 100% resepi akak tu ada campurtangan idea aku gak




oklah dah tulis banyak2 sgt makanya diturunkan ilmunya


(mangkuk tupperware - 400ml/1 3/4 cups)
1 mangkuk pisang lecek/blender (emas/rastali)
(i guna pisang abu yang mak bagi je)
1 mangkuk tepung gandum
1/2 mangkuk minyak masak
3 telor grade A
1/4 mangkuk susu pekat manis
3/4 mangkuk gula pasir
1 camt esen vanilla
1 camt soda bikarbonate
1 camt cream of tartar
1 camt ovellete
1 camt garam halus


kisar halus pisang dan campur minyak masak, telor dan kisar lagi kemudian masukkan tepung gandum,susu pekat manis gula pasir
masukkan semua esen vanilla, soda bikarbonate, cream of tartar, ovellete dan garam
tuang dalam loyang bulat 9" atau 9.5" empat segi...


bakar 180c 1 setengah jam atau sehingga masak.
boleh juga di kukus selama 1 setengah jam juga atau sehingga masak tapi tutup dengan alluminium foil supaya tak masuk wap..




yang ni dah tinggal sekerat...potong untuk majlis rewang botok2 rumah teman ... dan hari ini tinggal suku je bagi kat biras datang antar kurma dan air zam2 dia baru balik umrah...


apapun selamat mencuba...


kalau tidak gagal mana nak tahu erti kejayaan....
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

ASAM REBUS BATANG KELADI

ASAM REBUS BATANG KELADI


salah satu masakan kegemaran suami dan juga diriku...dah lama tak masak sehinggalah jumpa mak di rumah mak cik di johor baru kenduri sepupu ku....mak pass keladi ngan batangnya sekali, pisang abu, buah limau nipis dan tapai ubi...


terimakasih makkkkk....i luv u


balik rumah 2 hari ku biarkan ia, macam layu lah plak sian takkan nak biarkan usaha mak tu terbiar begitu sahaja....
makanya hari ini aku masak gak batang keladi dan ubinya sekali...


ada orang takut masak batang keladi takut gatal....




wajanbawon

kalau orang utara sayur keladi ni di makan dengan nasi ulam...tapi kita hentam je lah makan ngan nasi putih je...sedap gak lagi2 ada ikan masin gelama atau tenggiri masam curah asam limau potong bawang dan cili api skit...perghhhh....nak pose ni elok gak wat awal2...

tanpa membuang masa ku turunkan resepi untuk dikongsi bersama

1 ikat batang keladi (kalau ada keladi lagi bagus)
- dibuang salutnya begitu juga keladi dipotong agak besar dan    
  di celur...rebus dulu keladi sehingga lembut barulah masuk 
  batang keladi...cuci dan ketepikan

bahan kisar
10 cili kering dikisar
2 labu bawang besar
1 camt lada hitam
2 camb udang kering kisar
2 inci belacan
*segenggam udang basah (buang kulit)

kisar kesemua bahan kecuali udang basah kisar sekejap je kemudian bersama bahan kisar tadi...jgn halus sangat

4-5 asam keping sederhana
2 pokok daun kesum
1 kuntum bunga kantan potong 2
garam, gula
  1. bahan kisar di rebus sehingga menggelegak...
  2. masukkan batang keladi dan ubinya biarkan gelegak sebentar
  3. masukkan asam keping, bunga kantan daun kesum dan garam
  4. rasa garam gula
selamat mencuba


ni baru lawan dia.........

assalamualaikum semuga bertemu dilain resepi yang mudah2...

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali