kali ini mak uda nak kongsi resepi yang pastinya menjadi kegemaran kebanyakkan orang....sejak berkahwin dengan orang utara ni...kira banyak juga lah yang dapat dipelajari dari teman2 dan terutama arwah Ibu Mertuaku CHE PAH.... walaupun sudah hampir 10 tahun pemergiannya tapi alhamdulillah ilmu memasak yang sempat diperturunkan akan kekal dipraktiskan dan insyaallah akan cuba dipanjangkan agar ramai lagi yang mendapat manafaat...
CUCUQ UDANG dan SAMBAL KACANG amatlah sinonim dengan masyarakat melayu dan amat digemari sebagai hidangan petang....
berbagai versi CUCUQ UDANG dan SAMBAL KACANG tapi itu bukan masalahnya kerana lain padang lain belalang...
teringat ada teman bagi tau yang beliau tak pernah dapat CUCUQ udang yang lembut so diantara penyebab mak uda tulis resepi adalah kerana teman baik mak uda ni...
mula2 resepi CUCUQ UDANG dulu barulah mak uda bagi resepi kuah SAMBAL KACANG MIL...
CUCUQ UDANG
(hidangan 2 orang)
9 camb tepung gandum
2 camb tepung beras
1 telur
1 labu bawang besar kisar
2 camb udang kering kisar
100g udang basah di tumbuk kasar
i tangkai cili merah dipotong dadu
5 tangkai kucai dipotong kecil
segenggam taugeh
sedikit minyak panas
sedikit air panas
bahan sampingan
2 keping tahu digoreng
1 btg timun di potong
aturan
1. gaul kesemua bahan kecual minyak panas dan air panas.
2. panaskan minyak dan tuangkan atas aduanan tadi dan gaulkan...ia akan memberikan kerangupan
dbahagian luar cucuq itu nanti
3. masukkan pula sedikit air panas mendidih untuk lembutkan aduanan dan biarkan sebentar
4. panaskan minyak dan goreng cucuq udang itu jgan kecilkan api kerana nnt cucuq makan minyak...jgan
goreng terlalu tebal seeloknya agak nipis...
SAMBAL KACANG/KUAH KACANG
segengam kacang tanah
1 btg serai dititik
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
belacan
asam jawa
10 tangkai cili kering
Add caption |
aturan
1. goreng kesemua bahan ... perlu diingatkan buang biji asam jawa jika beli yang ada biji.
2. kisar halus kesemua bahan dengan sedikit air
3. panaskan sedikit minyak dan masukkan serai yang dititik tadi...masukkan pula bahan kisar tambahkan gula garam.
4. suaikan rasa
No comments:
Post a Comment