mak uda ada tanam beberapa pokok ubi so tidaklah nak ambil ubi cuma ditanam dengan niat nak kutip pucuknya sahaja....
pucuk ubi ini elok dikutip waktu lepas hujan ataupun kalau cuaca kala itu musim huja...daunnya lembut dan sedap tapi kalau dikutip kala musim panas daunnya agak liat...
semasa mencelur pun ada rahasia dan cara agar pucuk ubi kekal hijau....ada juga orang masukkan kapur dan garam dan minyak semasa mencelur....itu pun boleh juga mengekalkan kehijauan pucuk ubi...
mak uda kekadang celur dengan sedikit gula....garam dan minyak masak...
LEMAK PUCUK UBI
i ikat pucuk ubi (celur dan potong sedikit)
garam, gula dan minyak untuk mencelur
1 paket santan pekat
segengam kecl ikan bilis
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 camt serbuk kunyit atau 2 inci kunyit hidup
1 kiub pati ikan bilis
garam dan serbuk perasa jika suka
aturan
1. celur pucuk ubi dengan didihkan air bersama sedikit garam, gula dan minyak masak sehingga lembut.
cuci dan toskan dengan memerah skit....jika suka boleh dipotong mengikut kehendak...
2. blend kesemua bahan diatas melainkan serai yang perlu dititik...tuang bahan blend tadi dalam periuk dan
renehkan sehingga agak kering airnya.
3. masukkan pucuk ubi tadi dan tuang sedikit air agak2 paras pucuk ubi tadi dan reneh lagi..
4. bila mendidih masukkan kiub pati ikan bilis dan santan...kacau supaya tidak pecah minyak...
5. suaikan rasa dan tutup api...jgn ditutup dulu periuk tu dengan tudung biar sebentar agar tidak pecah
minyak dan pucuk ubi menjadi kekuningan.
selamat mencuba dan semuga mendapat manafaat dari ruangan ini....
ASSALAMUALAIKUM...
No comments:
Post a Comment