Wednesday, 24 August 2011

JEWER-JEWER @ CUCUQ KEMBONG

salam ramadhan....semuga hri ini juga menjanjikan sesuatu yang manafaat untuk semua teman dan rakan...sahabat handai dan taulan.

JEWER-JEWER@CUCUQ KEMBONG....adalah makanan untuk minum pagi dan petang sesuai sekali untuk anak2 kecil kerana tidak ada rasa pedas pun melainkan dicicah ngan sambal...wakaka...

masa kecik2 dulu inilah sarapan pagi yang kerap kali mak buat....dulu2 tak berapa suka sebab selalu sangat jumpa namun sejak berkahwin berpuluh tahun ni mmg menjadi kegemaran apalagi ianya leh dicicah ngan berbagai kuah...kari, sambal ikan bilis, SAMBAL LONTEH dan sambal sardin


mak uda tak lah wat banyak sangat cukup untuk berbuka ber3 je...mak uda pak uda dan muzani...tapi alhamdulillah cukup kerana ada buat hidangan lain juga...mee laksa tikus goreng dgn daging...nnt di lain eposid mak uda upload pic dan bagi resepi...LAKSA TIKUS he2 geli plak bunyinya tapi dah macam tu bunyinya...tapi yang penting sedap dan disukai oleh keluarga...

kalau nak wat JEWER-JEWER ni kena in advance lah juga walaupun nampak mudah bahannya tapi kena perap juga nak bagi lembut tak boleh lepas uli je terus nak goreng nnt dia liat tak lembut gebu

JEWER-JEWER
hidangan untuk 4 orang

3 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa parut
2 camb susu pekat manis
air suam secukupnya, garam

aturan

1.  campurkan kesemua bahan dan uli sehingga lembut..bulat2kan sebesar bola pingpong dan perap sekejap
     tutp dengan kain/tuala dapur yang bersih..

beginilah lebihkurang rupanya...tabur tepung sedikit supaya senang
nak uli nanti...







2. biarkan selama 1 jam..canai dengan pencanai atau dengan tangan sahaja










3.  panaskan minyak hingga berasap barulah digoreng dan tekan2 skit dalam miyak supaya menggelumbong cepat...ianya akan agak nampak hitam skit kerana diboh susu...










boleh dicicah dengan sambal sardin emmmm enak sekali....buat waktu hujan2 ish lagi mengancam...
selamat mencuba



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

No comments:

Post a Comment