Wednesday, 24 August 2011

TEMPE MANIS GURIH


makanan ringan yang menjadi kegemaran dah tak kira bangsa..kalau dulu2 orang jawa jer yang makan tapi sekarang dek kerana celik kesihatan dan gaya hidup sihat makanya tempe menjadi pilihan utk menyahkan toksid...

tempe manis ni boleh dimakan begitu sahaja atau boleh dijadikan hidangan untuk makan tengahari/malam...dah agak komersial jugalah tempe ni...

penyediaannya bukanlah sukar sgt cuma perlukan kesabaran kerana perlu dibuat berdikit2....

apa yang perlu adalah masa ....

TEMPE MANIS GURIH/GARING


bahan untuk sambal
segengam cili kering (20 tangkai)
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit belacan
5 camb sos cili
5 camb gula pasir
serbuk ikan bilis (jika suka)
garam

aturan:

1.  panaskan minyak (agak banyak sikit dari biasa) tumiskan kesemua bahan kecuali gula dan serbuk ikan
     bilis.

2.  tumis sehingga naik minyak dan tambahkan gula dan serbuk ikan bilis.

3.  JANGAN TAMBAH AIR (NO WATER ADDED)

4.  bila dah naik hitam sedikit/maroon  tutup api dan sejukkan

* sambal ini boleh dibuat banyak dan disimpan dalam peti sejuk dan tahan berbulan2 tidak perlu panaskan sekiranya perlu cuma digaul dengan tempe sahaja dan hidang...


bahan utama :

6 keping tempe potong nipis
1 cawan ikan bilis
1 cawan kacang tanah

kesemua bahan di goreng garing dan sejukkan.

setelah cukup sejuk simpan dalam bekas kedap udara...dan gaul secukupnya sahaja ikut keperluan...sambal ikut rasa masing2 nak pedas atau biasa2 je agak2 balut2 gitu...

selamat mencuba

ASSALAMUALAIKUM...
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

No comments:

Post a Comment