Saturday 20 August 2011

CUCUQ UDANG SET/SAMBAL KACANG

salam ramadhan....syukur alhamdulillah kerana masih diberi peluang dan ruang untuk menjalani ibadah puasa ini walaupun penuh dengan cabaran dan dugaan....bersyukur kerana masih boleh berfikir dan muhasabah diri agar menjadi lebih baik di masa dan waktu akan datang jika masih diberi peluang....

kali ini mak uda nak kongsi resepi yang pastinya menjadi kegemaran kebanyakkan orang....sejak berkahwin dengan orang utara ni...kira banyak juga lah yang dapat dipelajari dari teman2 dan terutama arwah Ibu Mertuaku  CHE PAH.... walaupun sudah hampir 10 tahun pemergiannya tapi alhamdulillah ilmu memasak yang sempat diperturunkan akan kekal dipraktiskan dan insyaallah akan cuba dipanjangkan agar ramai lagi yang mendapat manafaat...

CUCUQ UDANG dan SAMBAL KACANG amatlah sinonim dengan masyarakat melayu dan amat digemari sebagai hidangan petang....

berbagai versi CUCUQ UDANG dan SAMBAL KACANG tapi itu bukan masalahnya kerana lain padang lain belalang...
teringat ada teman bagi tau yang beliau tak pernah dapat CUCUQ udang yang lembut so diantara penyebab mak uda tulis resepi adalah kerana teman baik mak uda ni...


mula2 resepi CUCUQ UDANG dulu barulah mak uda bagi resepi kuah SAMBAL KACANG MIL...

CUCUQ UDANG
(hidangan 2 orang)

9 camb tepung gandum
2 camb tepung beras
1 telur
1 labu bawang besar kisar
2 camb udang kering kisar
100g udang basah di tumbuk kasar
i tangkai cili merah dipotong dadu
5 tangkai kucai dipotong kecil
segenggam taugeh
sedikit minyak panas
sedikit air panas

bahan sampingan

2 keping tahu digoreng
1 btg timun di potong

aturan

1.  gaul kesemua bahan kecual minyak panas dan air panas.

2.  panaskan minyak dan tuangkan atas aduanan tadi dan gaulkan...ia akan memberikan kerangupan
     dbahagian luar cucuq itu nanti

3.  masukkan pula sedikit air panas mendidih untuk lembutkan aduanan dan biarkan sebentar

4.  panaskan minyak dan goreng cucuq udang itu jgan kecilkan api kerana nnt cucuq makan minyak...jgan
     goreng terlalu tebal seeloknya agak nipis...


SAMBAL KACANG/KUAH KACANG

segengam kacang tanah
1 btg serai dititik
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
belacan
asam jawa
10 tangkai cili kering

Add caption










aturan

1.  goreng kesemua bahan ... perlu diingatkan buang biji asam jawa jika beli yang ada biji.

2.  kisar halus kesemua bahan dengan sedikit air

3.  panaskan sedikit minyak dan masukkan serai yang    dititik tadi...masukkan pula bahan kisar tambahkan gula garam.

4.  suaikan rasa



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

Friday 19 August 2011

LEMAK PUCUK UBI

semua orang dah tahu nak masak LEMAK PUCUK UBI ini....memang mudah dan rasanya mmg sedap apalagi kalau dimakan bersama SAMBAL LONTEH....

mak uda ada tanam beberapa pokok ubi so tidaklah nak ambil ubi cuma ditanam dengan niat nak kutip pucuknya sahaja....

pucuk ubi ini elok dikutip waktu lepas hujan ataupun kalau cuaca kala itu musim huja...daunnya lembut dan sedap tapi kalau dikutip kala musim panas daunnya agak liat...

semasa mencelur pun ada rahasia dan cara agar pucuk ubi kekal hijau....ada juga orang masukkan kapur dan garam dan minyak semasa mencelur....itu pun boleh juga mengekalkan kehijauan pucuk ubi...

mak uda kekadang celur dengan sedikit gula....garam dan minyak masak...


LEMAK PUCUK UBI


i ikat pucuk ubi (celur dan potong sedikit)
garam, gula dan minyak untuk mencelur

1 paket santan pekat
segengam kecl ikan bilis
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 camt serbuk kunyit atau 2 inci kunyit hidup
1 kiub pati ikan bilis
garam dan serbuk perasa jika suka

aturan

1.   celur pucuk ubi dengan didihkan air bersama sedikit garam, gula dan minyak masak sehingga lembut.
      cuci dan toskan dengan memerah skit....jika suka boleh dipotong mengikut kehendak...

2.   blend kesemua bahan diatas melainkan serai yang perlu dititik...tuang bahan blend tadi dalam periuk dan
      renehkan sehingga agak kering airnya.

3.   masukkan pucuk ubi tadi dan tuang sedikit air agak2 paras pucuk ubi tadi dan reneh lagi..

4.   bila mendidih masukkan kiub pati ikan bilis dan santan...kacau supaya tidak pecah minyak...

5.   suaikan rasa dan tutup api...jgn ditutup dulu periuk tu dengan tudung biar sebentar agar tidak pecah
      minyak dan pucuk ubi menjadi kekuningan.

selamat mencuba dan semuga mendapat manafaat dari ruangan ini....

ASSALAMUALAIKUM...
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

SAMBAL LONTEH

Salam ....selamat menjalani ibadah puasa...hari ini insyaallah dah masuk hari ke 20...rasanya begitu pantas masa berlalu...bertambahlah usia semuga bertambah juga amalan....

hari ini 20 ramadhan mak uda ingin berkongsi satu lagi resepi yang menjadi kegemaran keluarga mak uda tapi bukan suami sebab dia orang utara jadi kurang pengalaman makan sambal jenis begini....tapi lately dia makan lah juga kerana dah lebih 20 tahun usia perkahwinan entah berapa ratus kali mak uda dah buat....

SAMBAL LONTEH  ni adalah antara sambal orang JAWA...selalunya boleh juga dimakan dengan JEWER2 atau anak mak uda masa kecik panggil TETE TUWE....maklum je lah budak umur 5 tahun pelat lagi ....

kalau di lawan dengan masak lemak putih pucuk ubi atau kobis ke petola/gambas (org jawa panggil) pun sodap....ada plak ikan gelama masin...perghhhhh....memang boleh buat makan nasi berpinggan2...

agak2 dah berjela membebel so mak uda perturunkan ilmu/resepi untuk panduan semua semuga bertambah ilmu memasak kawan2 dan pelawat2 blog ini....

SAMBAL LONTEH


3 tangkai cili merah
6 cili api hijau /merah
sejemput ikan bilis
1/2 biji bawang besar
1 limau kasturi
sikit gula

aturan...

1.   panaskan minyak dan goreng ikan bilis ketepikan.   goreng pula bawang besar tadi dipotong sikit supaya
      mudah ditumbuk nanti.

2.   goreng pula cili merah dan cili api...tudung kuali takut meletup...tutup api dan toskan.

3.   tumbuk kesemua kecuali limau kasturi

4.   hidang dan curahkan air asam limau kasturi...


semuga semua mendapat manafaat....

ASSALAMULAIKUM.....
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

Thursday 18 August 2011

UNGKEP HATIPEDAL AYAM/HATI LEMBU

salam ramadhan...dah masuk hari ke 19 kita berpuasa...esk malam insyaallah adalah 10 malam terakhir dan kebanyakkan masjid dan kita akan mengadakan kiamullai insyaallah...berusaha cuba untuk beribadat pada malam2 terakhir untuk berebut malam lailatulqadar yang datang cuma setahun sekali dibulan yang mulia ini...

resepi kali ini adalah UNGKEP hati/pedal/kaki ayam...selalunya kalau rewang ditempat mak uda dulu dan masih lagi dipraktikkan sehingga kini kalau kenduri kendara besar seperti kenduri kawin ke kenduri berkhatan ke atau sekecil2 kenduri doa selamat...lebihan atau innerpart ayam atau kadangkala lembu pun diaorang akan wat resepi yang begini...

tidak pedas dan sesuai dimakan oleh kanak2  sekalipun....

semalam Muslimat tempat tinggal mak uda wat Iftar Ramadhan...jadi lebihan hatipedal dan kaki tu Kak Roy potong kecik and mak uda wat rempah untuk UNGKEP ni...cuma tak boh santan jer...kalau nak boleh juga cuma hidangan hari tu berasaskan santan jadi yang ini tak diboh santan....reduce kolestrol lah kunun...

semalam sedari 8.30am sehingga asar...mak uda rewang di majsid menyediakan juada berbuka puasa dan tapau untuk muslimah bch....penat badan ni...tapi alhamdulillah hidangan semuanya sedap2 belaka...termasuk dengan UNGKEP ni yang masing2 tak sabar nak merasa masa berbuka...maklum je lah hidangan kira eksotik...


rupa dan color mmeng lah tak berapa elok coz guna kunyit fresh ni tau....tapi rasa insyaallah sesuai gak untuk orang yang berpantang....

UNGKEP


1 kg hati/pedal ayam atau leh guna hati lembu
1/2 kg bawang merah/besar kisar
10 ulas bawang putih
2 camb halia kisar
5 btg serai kisar
3 inci lengkuas kisar
1 camb lada hitam kisar

bahan untuk disangrai:-
3 camb ketumbar
1 camb jintan manis
1 camb jintan putih
(kesemuanya dikisar halus kering)

air asam jawa/asam keping
sedikit santan (jika suka)
cili api (tabur)

aturan:-

1.   potong kecil2 hati/pedal ayam atau hati lembu.  celur sebentar dan toskan.

2.   perapkan dengan bahan2 yang dikisar. dan biarkan selama 1 jam

3.   panaskan sedikit minyak dan tuang kesemua kedalam kuali/periuk dan didihkan sehingga sejat air.

4.   apabila sudah sejat skit airnya masukkan santan dan tabur cili api dan suaikan rasa...

selamat mencuba .....
ASSALAMUALAIKUM....


inilah hidangan Iftar Ramadhan yang dibuat semalam...alhamdulillah semuanya sedap belaka....
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

Tuesday 16 August 2011

PUDING ROTI MUDAH

salam ramadhan...diam2 dah nak 17 hari kita berpuasa sekiranya diberi umur panjang sehingga waktu berbuka nnt.

disebalik tajuk resepi kita hari ini adalah stori mori nya skit supaya tak lah jadi macam buku resepi je...selak2 dah ada resepi...sungguh lurus sekali...oooo tidak mak uda kena bagi gempak skit dengan celoteh pepagi ni...
mmg PUDING ROTI ni banyak versi...ada yang disusun cantik2 dan ditabur kismis dan ada resepi baru yang dikisar halus...sedaplah juga cuma dah jadi macam bingkang rotilah plak....

kisahnya mak uda macam biasa suka bebeno layan ASTRO 703, 706(HD), 707...bab masak2 dan makan2 tapi yang obercee je lah kerana yang tempatan ni kita leh dapat dengan mudah...tapi yang obercee ni kalau makan di luar ya ampunnn mahai bebeno....padahal mudah dan murah je pun...masa mak uda dok layan 706 itulah nampak satu chef lelaki entah apa nama lupa lah plak wat PUDING ROTI ni yang sungguh mudah....macam lah kita tak tau orang lelaki kalau masak main campak2 je...hasilnya walahhhh  ok lah juga untuk yang nak cepat dan senang dan guarantee sedap....


mudah dan senang...kira anak kita pun leh diajar membuat puding ni...

PUDING ROTI MUDAH


6 keping roti putih (ikut ukuran bekas lasagna)
1 cawan susu segar/susu cair
1/2 cawan gula castor
2 biji telur B
jem strawberi/resbery/apricot (ikut suka)
2camb mentega dicairkan
garam

1.  kacau sebati telur, susu, garam dan gula castor .

2.  aturkan lapisan pertama roti tadi dalam bekas dan sapukan jem, pastikan rapat jadi kalau bekas tu oblong    
     kena bentukkan roti tu agar tak ada ruang besar diantara...

3.  tuang sedkit sebatian diatasagak2 tenggelam sahaja...ulangi sehingga habis dan penuh bekas tadi...

4.  tuang mentega yang dicairkan diatas aduanan puding

sebelum dibakar
5.  panaskan oven 180c dan bakar selama 30minit atau sehingga puding itu masak...

selamat mencuba dan semuga bertemu dilain episod....

ASSALAMUALAIKUM...
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

Monday 15 August 2011

KEK GULA HANGUS

KEK GULA HANGUS 





Salam Ramadhan semuga puasa ini mengajar kita erti kesabaran....bulan puasa ni juga menjadikan kita lebih kreatif dalam menyediakan juadah berbuka dan bersahur cuma mak uda nak nasihatkan jangan membazir dan ikut nafsu mata....buat ikut ukuran kalau dah banyak sangat cuba2 lah sedekah kat jiran2 ke kengkawan ke....kalau tak leh hantar ... sms je atau guna fb soh diaorang amik kat umah bawa pinggan sendiri ke mangkuk sendiri ke bergantung menu apa kita nak sedekah tu...

KEK GULA HANGUS ni adalah salah satu kek kegemaran suami mak uda....agaknya sebb lembut kot atau dalam pengiraan mak uda orang lelaki mmg sukakan  kuih muih yang dikukus dan lembut sahaja agaknya diorang malas nak kunyah banyak2 atau gusi tak berapa elok.....he3

KEK GULA HANGUS ni ada juga ceritanya...dah bermacam2 resepi dari makalah dan kengkawan yang dah mak uda cuba...akhrnya dapat resepi ini dari mak di kampong....RENGGAM JOHOR....mudah dan murah dan gerenti jadi...

Untuk yang tak pernah cuba pun insyaallah menjadi dan tentu menjadi pujian dari keluarga dan ianya bagus untuk jadi pencetus semangat agar mencuba resepi yang lain pula...

untuk membuat kek ni perlukan keyakinan dan kesabaran....mak uda pun belajar juga walaupun dah berpuluh kali buat tapi masih dalam kajian agar kita tau taktik dan teknik kek ini....

Mak uda harap resepi ini dapat membantu rakan2 blog dan teman2 fb mak uda untuk menjadi lebih mahir dalam menyediakan berbagai kek dan kuih muih tradisional dan moden....boleh save budget selain dari dapat ilmu...



KEK GULA HANGUS KUKUS


Gula Hangus


1 3/4 cups gula putih
400ml air
(atau secawan air dan secawan gula)

hanguskan gula terlebih dulu dengan api sederhana sehingga bertukar warna agak gelap atau berbuih besar...terus matikan api dan tuang sedikit demi sedikit air ...perlu berhati2 kerana ia mercik...sejukkan..

1 3/4 cawan tepung gandum
200ml minyak masak/jagung
1 tin susu pekat manis (505g)
5 biji telur B
1 camt penuh soda bikarbonat (jangan terlebih kerana ianya akan memberikan rasa tidak enak)
1 1/2 camt baking powder
1 1/2 camt cream of tartar (untuk yang tidak  tahu ia adalah serbuk bukan cecair)
2 camt esen vanilla
1camt garam

Aturan

1.  Campurkan kesemua bahan diatas dan gaul rata sehingga tiada yang bergentel.

2.  Masukkan gula hangus yang telah sejuk tadi.

bahan digaul sekali

3.  Panaskan pengukus atau kalau ada kuali besar lagi mudah  atau panaskan oven 180C.

4.  Tapis dan tuang dalam loyang ukuran 9.5" x 11" atau 9" x 9".  Jika gunakan ukuran yang pertama itu akan mendapat sarang yang penuh dan jika menggunakan ukuran loyang kedua akan dapat sarang 3/4...ikut kehendak masing2.

5.  Untuk yang dikukus sila tutup dengan alluminium foil atau bungkus tudung pengukus dengan kain putih supaya wap tak menitik di atas kek nnt.

6.  Kukus lebihkurang 1.5  jam dan dibakar lebih kurang 1 jam lebih sedikit dan cucuk untuk mengetahui samada dah masak ke belum...cucuk dengan lidi jika licin maknanya sudah tanak/masak.



Mak uda harap resepi ini dapat membantu untuk sesiapa yan gemarkan KEK GULA HANGUS ataupun yang mmg gemar mencuba resepi baru dan berbagai....

SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT BERPUASA...
jumpa lagi dilain post insyaallah





Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali