Monday 20 August 2012

DAGING DENDENG EIDUL FITRI

SALAM EIDUL FITRI MAAF ZAHIR BATIN...

tahun ni raya di kulim kedah...balik lepas berbuka hari jumaat...sampai di kulim kul 12.30am trus pekena nasi kandaq...pebret chedet dan muzani...

tahun ini ada anak sedara tumpang balik kampung kebetulan dia skolah di SDAR so naik komuter ke umah terus bermalam 2 hari sebelum bertolak balik kulim...

walaupun ada yang tak balik kulim namun kemeriahan ttp terasa...1st hari raya selain dari juadah wajib kami sesama ipar duai buat NASI DAGANG TERRENGGANU walaupun akak bukan orang ganu namun dek ada GOOGLE leh lah godek2 wat...dah 2x...alhamdullilah...sedap lah juga...

tapi ini hanya rentetan dari DAGING DENDENG akak yang mendapat sambutan luarbiasa dari anak sedara dan ipar duai juga tetamu yang dok ditempat yang sama tapi beraya di kampung yang berdekatan berkunjung so permintaan dari ramai makanya akak cubalah share resepi ni untuk direalisasikan bersama...

sesuai gak dimakan ngan apa saja...nasi dagang, nasi daging, nasi baryani, nasi minyak bahkan nasi putih pun ok...




daging dendeng

1 kg daging
150g bawang merah kisar
50 g bawang putih kisar
50 g halia kisar
200 g serai kisar
200 g cili kering 
5 keping asam keping
30ml kicap manis
gula garam
10 g jintan manis)
10 g jintan putih)disangrai/goreng tanpa minyak
40 g ketumbar    ) 

1. rebus daging, hiris nipis dan goreng 1/2 kering
2. cili kering di goreng dengan sedikit minyak dan dikisar halus
   jintan manis, putih dan ketumbar dikisar halus 
3. tumis bahan kisar sehingga wangi masukkan cili kering kisar      
   asam keping
4. masukkan kesemua bahan yang disangrai..
5. masukkan daging dan tambah air separas daging dan biarkan 
   mereneh sehingga empuk sekiranya daging tidak empuk tambah air
6. masukkan kicap dan rasanya gula garam.
7. manis ke pedas mengikut citarasa...

selamat mencuba... 


Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali