Monday 15 August 2011

KEK GULA HANGUS

KEK GULA HANGUS 





Salam Ramadhan semuga puasa ini mengajar kita erti kesabaran....bulan puasa ni juga menjadikan kita lebih kreatif dalam menyediakan juadah berbuka dan bersahur cuma mak uda nak nasihatkan jangan membazir dan ikut nafsu mata....buat ikut ukuran kalau dah banyak sangat cuba2 lah sedekah kat jiran2 ke kengkawan ke....kalau tak leh hantar ... sms je atau guna fb soh diaorang amik kat umah bawa pinggan sendiri ke mangkuk sendiri ke bergantung menu apa kita nak sedekah tu...

KEK GULA HANGUS ni adalah salah satu kek kegemaran suami mak uda....agaknya sebb lembut kot atau dalam pengiraan mak uda orang lelaki mmg sukakan  kuih muih yang dikukus dan lembut sahaja agaknya diorang malas nak kunyah banyak2 atau gusi tak berapa elok.....he3

KEK GULA HANGUS ni ada juga ceritanya...dah bermacam2 resepi dari makalah dan kengkawan yang dah mak uda cuba...akhrnya dapat resepi ini dari mak di kampong....RENGGAM JOHOR....mudah dan murah dan gerenti jadi...

Untuk yang tak pernah cuba pun insyaallah menjadi dan tentu menjadi pujian dari keluarga dan ianya bagus untuk jadi pencetus semangat agar mencuba resepi yang lain pula...

untuk membuat kek ni perlukan keyakinan dan kesabaran....mak uda pun belajar juga walaupun dah berpuluh kali buat tapi masih dalam kajian agar kita tau taktik dan teknik kek ini....

Mak uda harap resepi ini dapat membantu rakan2 blog dan teman2 fb mak uda untuk menjadi lebih mahir dalam menyediakan berbagai kek dan kuih muih tradisional dan moden....boleh save budget selain dari dapat ilmu...



KEK GULA HANGUS KUKUS


Gula Hangus


1 3/4 cups gula putih
400ml air
(atau secawan air dan secawan gula)

hanguskan gula terlebih dulu dengan api sederhana sehingga bertukar warna agak gelap atau berbuih besar...terus matikan api dan tuang sedikit demi sedikit air ...perlu berhati2 kerana ia mercik...sejukkan..

1 3/4 cawan tepung gandum
200ml minyak masak/jagung
1 tin susu pekat manis (505g)
5 biji telur B
1 camt penuh soda bikarbonat (jangan terlebih kerana ianya akan memberikan rasa tidak enak)
1 1/2 camt baking powder
1 1/2 camt cream of tartar (untuk yang tidak  tahu ia adalah serbuk bukan cecair)
2 camt esen vanilla
1camt garam

Aturan

1.  Campurkan kesemua bahan diatas dan gaul rata sehingga tiada yang bergentel.

2.  Masukkan gula hangus yang telah sejuk tadi.

bahan digaul sekali

3.  Panaskan pengukus atau kalau ada kuali besar lagi mudah  atau panaskan oven 180C.

4.  Tapis dan tuang dalam loyang ukuran 9.5" x 11" atau 9" x 9".  Jika gunakan ukuran yang pertama itu akan mendapat sarang yang penuh dan jika menggunakan ukuran loyang kedua akan dapat sarang 3/4...ikut kehendak masing2.

5.  Untuk yang dikukus sila tutup dengan alluminium foil atau bungkus tudung pengukus dengan kain putih supaya wap tak menitik di atas kek nnt.

6.  Kukus lebihkurang 1.5  jam dan dibakar lebih kurang 1 jam lebih sedikit dan cucuk untuk mengetahui samada dah masak ke belum...cucuk dengan lidi jika licin maknanya sudah tanak/masak.



Mak uda harap resepi ini dapat membantu untuk sesiapa yan gemarkan KEK GULA HANGUS ataupun yang mmg gemar mencuba resepi baru dan berbagai....

SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT BERPUASA...
jumpa lagi dilain post insyaallah





Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

No comments:

Post a Comment