Wednesday 24 August 2011

TEMPE MANIS GURIH


makanan ringan yang menjadi kegemaran dah tak kira bangsa..kalau dulu2 orang jawa jer yang makan tapi sekarang dek kerana celik kesihatan dan gaya hidup sihat makanya tempe menjadi pilihan utk menyahkan toksid...

tempe manis ni boleh dimakan begitu sahaja atau boleh dijadikan hidangan untuk makan tengahari/malam...dah agak komersial jugalah tempe ni...

penyediaannya bukanlah sukar sgt cuma perlukan kesabaran kerana perlu dibuat berdikit2....

apa yang perlu adalah masa ....

TEMPE MANIS GURIH/GARING


bahan untuk sambal
segengam cili kering (20 tangkai)
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit belacan
5 camb sos cili
5 camb gula pasir
serbuk ikan bilis (jika suka)
garam

aturan:

1.  panaskan minyak (agak banyak sikit dari biasa) tumiskan kesemua bahan kecuali gula dan serbuk ikan
     bilis.

2.  tumis sehingga naik minyak dan tambahkan gula dan serbuk ikan bilis.

3.  JANGAN TAMBAH AIR (NO WATER ADDED)

4.  bila dah naik hitam sedikit/maroon  tutup api dan sejukkan

* sambal ini boleh dibuat banyak dan disimpan dalam peti sejuk dan tahan berbulan2 tidak perlu panaskan sekiranya perlu cuma digaul dengan tempe sahaja dan hidang...


bahan utama :

6 keping tempe potong nipis
1 cawan ikan bilis
1 cawan kacang tanah

kesemua bahan di goreng garing dan sejukkan.

setelah cukup sejuk simpan dalam bekas kedap udara...dan gaul secukupnya sahaja ikut keperluan...sambal ikut rasa masing2 nak pedas atau biasa2 je agak2 balut2 gitu...

selamat mencuba

ASSALAMUALAIKUM...
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

JEWER-JEWER @ CUCUQ KEMBONG

salam ramadhan....semuga hri ini juga menjanjikan sesuatu yang manafaat untuk semua teman dan rakan...sahabat handai dan taulan.

JEWER-JEWER@CUCUQ KEMBONG....adalah makanan untuk minum pagi dan petang sesuai sekali untuk anak2 kecil kerana tidak ada rasa pedas pun melainkan dicicah ngan sambal...wakaka...

masa kecik2 dulu inilah sarapan pagi yang kerap kali mak buat....dulu2 tak berapa suka sebab selalu sangat jumpa namun sejak berkahwin berpuluh tahun ni mmg menjadi kegemaran apalagi ianya leh dicicah ngan berbagai kuah...kari, sambal ikan bilis, SAMBAL LONTEH dan sambal sardin


mak uda tak lah wat banyak sangat cukup untuk berbuka ber3 je...mak uda pak uda dan muzani...tapi alhamdulillah cukup kerana ada buat hidangan lain juga...mee laksa tikus goreng dgn daging...nnt di lain eposid mak uda upload pic dan bagi resepi...LAKSA TIKUS he2 geli plak bunyinya tapi dah macam tu bunyinya...tapi yang penting sedap dan disukai oleh keluarga...

kalau nak wat JEWER-JEWER ni kena in advance lah juga walaupun nampak mudah bahannya tapi kena perap juga nak bagi lembut tak boleh lepas uli je terus nak goreng nnt dia liat tak lembut gebu

JEWER-JEWER
hidangan untuk 4 orang

3 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa parut
2 camb susu pekat manis
air suam secukupnya, garam

aturan

1.  campurkan kesemua bahan dan uli sehingga lembut..bulat2kan sebesar bola pingpong dan perap sekejap
     tutp dengan kain/tuala dapur yang bersih..

beginilah lebihkurang rupanya...tabur tepung sedikit supaya senang
nak uli nanti...







2. biarkan selama 1 jam..canai dengan pencanai atau dengan tangan sahaja










3.  panaskan minyak hingga berasap barulah digoreng dan tekan2 skit dalam miyak supaya menggelumbong cepat...ianya akan agak nampak hitam skit kerana diboh susu...










boleh dicicah dengan sambal sardin emmmm enak sekali....buat waktu hujan2 ish lagi mengancam...
selamat mencuba



Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

Monday 22 August 2011

GULAI RIAS PISANG


salam ramadhan untuk semua sahabat blog mak uda ni dan juga yang baru nak jenguk2....dah masuk 22 hari kita insyaallah berpuasa...jam dah pukul 6.15pm cuma beberapa detik lagi kita akan bersama2 berbuka puasa semuga puasa kita seharian ini diterima bukan berpuasa hanya dapat lapar dan dahaga sahaja...

kali ini mak uda nak kongsi resepi yang eksotik dan agak terkenal diutara dan pantai timur tanah air...GULAI RIAS PISANG atau pun kalau nak tahu lebih lanjut ianya adalah isi tengah pokok pisang atau ada yang panggil hati pisang....orang india jiran mak uda kata masak rias pisang ni bagus untuk pencernaan perut kita....apapun dulunya mak uda tak reti makan tapi sejak beli di bazar ramadhan tahun lepas dah jatuh cintun plak rasanya dengan GULAI RIAS PISANG ni....

mungkin di pantai timur lain caranya tapi ini mak uda belajar dari teman2 ...terimakasih pada WAN NORHAFIZA kerana menunjuk ajar gulai istimewa ini.....jasamu tetap ku kenang tiapkali mak uda buat GULAI RIAS PISANG ni....

inilah rupa RIAS PISANG...cuma amik bahagian yang lembut sahaja
dan dipotong anggaran 1/2 inci supaya tak hancur tika dimasak nnt

GULAI RIAS PISANG ni terkenal untuk jamuan kenduri kawin...







potong kecil dan rendam dalam air untuk memudahkan ditarik benang....RIAS PISANG ni ada benang2 halus ini kena dibuang dahulu ... tarik je. .. atau jiran mak uda gunakan lidi satay dalam 3 btg dan pusingkan dalam besen rias pisang tu...lekatlah juga benang...memang leceh skit nak menyediakan GULAI RIAS PISANG ni tapi itu lah kalau dah namanya eksotik begitulah susahnya nak menyediakannya...tapi rasa dan hasilnya tidak mengecewakan....

GULAI RIAS PISANG


1kg daging tetel (direbus dan dipotong kecil)
1 btg rias pisang dipotong dan dibuang benang
1/2 cawan kacang dal lembut (direbus empuk)
(dhal lembut ni mudah empuk - mak uda beli kat kedai india)
5camb rempah kari daging
1 camb serbuk cili/cili kisar
3 labu bawang besar kisar
10 ulas bawang putih
(6 kisar 4 mayang )
2 inci halia
2btg kayu manis sederhana besar
3 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
2 biji tomato
2 tangkai daun kari
5 biji buah keras dikisar
2 paket santan pekat
3 keping asam/air asam jawa

aturan

1.  rebus empuk tetel dan potong kecil2 ketepikan.  Mayang 1 biji bawang besar dan 4 ulas bawang putih
     potong dadu tomato.

2.  panaskan minyak dan tumiskan kayu manis, bunga lawang dan pelaga kemudian masukkan bawang merah
     dan bawang putih yang dimayang juga tomato yang didadu sekali dengan daun kari tadi.

3.  apabila telah wangi baunya masukkan pula bahan yang dikisar tadi dan tumis sehingga kekuningan..
     masukkan pula rempah kari dan serbuk cili..

4.  apabila dah naik minyak masukkan tetel, dhal yang direbus tadi dan sedikit air ..didih sebentar dan masuk
     pula rias pisang tadi yang telah dicuci dan tos...didihkan dan masukkan santan dan asam keping.

5.  suaikan rasa...

mak uda berharap resepi kali ini dapat menambahkan koleksi masakan semua teman2 dan pelawat2 blog mak uda ni....selamat mencuba

ASSALAMUALAIKUM


Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

Sunday 21 August 2011

JJCM JAKARTA/BANDUNG

kali ini tidaklah ada post resepi cuma nak share pengalaman mak uda semasa melancung ke jakarta/bandung baru2 ini....rasanya sedap juga makanan jiran kita ni...tapi perlu dinasihatkan agar tidak mencuba makanan gerai....seeloknya makan di restoren atau cafe kerana perut kita ni tak tahan takut ada yang ciritbirit sekembali ke malaysia nanti....

nak share antara makanan yang mak uda gemari kalau melancung ke sana

NASI TUMPENG
dihidang dalam daun pisang, ada seperti biasa sambal belacan yang pedas berapi, tempetahu dan sup asam yang mmg mak uda paling suka....rasanya nama dia NASI TUMPENG...pilihan ikan atau ayam...tapi jgn terkejut ayam dia kecik2 saiznya so kalau yang biasa makan ayam portion beso kenalah oder 2 ketul...

AYAM PENYET


GADO-GADO JAKARTA
GURAMI TERBANG
sebenarnya ikan kaloi...kalau di sini tempat tinggal ikan ni mestilah di akuarium je wat jamu mata tapi kat sana jamu perut....he3...tapi apapun ikan ni memang sedap sgt...garing cicah ngan sambal kicap potong2 tu....tapi manis....

rindu plak nak ke sana...bukan shoping telekung je malahan leh gak makan2....oder2 langsir ke....

sapa2 yang tak pernah ke negara jiran kita indonesia silakan kalau teringin nak rasa pengalaman dinegeri orang...lain padang lain belalang...

ASSALAMUALAIKUM...
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali