Wednesday 20 June 2012

ASAM REBUS BATANG KELADI

ASAM REBUS BATANG KELADI


salah satu masakan kegemaran suami dan juga diriku...dah lama tak masak sehinggalah jumpa mak di rumah mak cik di johor baru kenduri sepupu ku....mak pass keladi ngan batangnya sekali, pisang abu, buah limau nipis dan tapai ubi...


terimakasih makkkkk....i luv u


balik rumah 2 hari ku biarkan ia, macam layu lah plak sian takkan nak biarkan usaha mak tu terbiar begitu sahaja....
makanya hari ini aku masak gak batang keladi dan ubinya sekali...


ada orang takut masak batang keladi takut gatal....




wajanbawon

kalau orang utara sayur keladi ni di makan dengan nasi ulam...tapi kita hentam je lah makan ngan nasi putih je...sedap gak lagi2 ada ikan masin gelama atau tenggiri masam curah asam limau potong bawang dan cili api skit...perghhhh....nak pose ni elok gak wat awal2...

tanpa membuang masa ku turunkan resepi untuk dikongsi bersama

1 ikat batang keladi (kalau ada keladi lagi bagus)
- dibuang salutnya begitu juga keladi dipotong agak besar dan    
  di celur...rebus dulu keladi sehingga lembut barulah masuk 
  batang keladi...cuci dan ketepikan

bahan kisar
10 cili kering dikisar
2 labu bawang besar
1 camt lada hitam
2 camb udang kering kisar
2 inci belacan
*segenggam udang basah (buang kulit)

kisar kesemua bahan kecuali udang basah kisar sekejap je kemudian bersama bahan kisar tadi...jgn halus sangat

4-5 asam keping sederhana
2 pokok daun kesum
1 kuntum bunga kantan potong 2
garam, gula
  1. bahan kisar di rebus sehingga menggelegak...
  2. masukkan batang keladi dan ubinya biarkan gelegak sebentar
  3. masukkan asam keping, bunga kantan daun kesum dan garam
  4. rasa garam gula
selamat mencuba


ni baru lawan dia.........

assalamualaikum semuga bertemu dilain resepi yang mudah2...

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Baca Komen Sekali

No comments:

Post a Comment